Gülümseyişinizi Daha Mutlu Ve Sağlıklı Hale Getirmek İçin Buradayız
Dünyam Diş Ağız ve Diş Sağlığı Güvencesiyle
Endodonti̇ Kök Kanal Tedavi̇si̇
Endodonti Kök Kanal Tedavisi
Endodonti Kök Kanal Tedavisi

Endodonti Nedir ?

Endodonti tedavisi, kanal tedavisi olarak da bilinir ve çürümüş ya da enfekte olmuş dişi kurtarmak amacıyla yapılır. Endodonti Yunanca “Endo” (içinde) ve “odont” (diş) kelimelerinden türemiştir. Endodonti anabilim dalı, diş pulpası (diş özü) olarak tanımlanan dişin iç kısmındaki damar ve sinir gibi canlı dokuların yanı sıra dişin kendisini çevreleyen dokularda oluşan hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenir. Endodonti uzmanı diş hekimleri, 5 yıllık diş hekimliği eğitimi üzerine en az 3 yıl olmak üzere endodonti alanında uzmanlık eğitimi alırlar, endodonti uzmanı ya da endodontist olarak adlandırılır.

Genellikle endodontide amaç dişi kurtarmaktır. Kliniğimizde çoğu zaman dişin çekimine gerek kalmadan ağrılı ve enfekte dişlerin tedavi edilmesi mümkündür. Hastalıklı veya hasar görmüş bir dişi çekmek yerine, endodontist, dişin içinin daha fazla zarar görmesini önlemek için enfeksiyonu ve çürüğü temizler. Kök kanal tedavisi, endodontistlerin hastanın dişinde gerçekleştirdiği en çok bilinen tedavidir.

Ortalama bir endodontist, her hafta yaklaşık 27 kök kanalı gerçekleştirirken, genel bir diş hekimi bunu genellikle haftada iki kez gerçekleştirir. Genel diş hekiminiz dişlerinizi ve diş etlerinizi temiz ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir ve dişlerinizle ilgili problemleriniz olduğunda harika bir kaynak olabilir. Ancak, bir kök kanalı gibi özel bir tedaviye ihtiyacınız olursa, bir uzmandan yardım almak genellikle daha iyidir.

Kanal Tedavisi Seansları ve Süreleri

Teknolojik görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi, rotary (döner alet) sistemlerinin kullanılması, malzemeler, ultrasonik ve kök kanallarının dolumu sırasında kullanılan cihazlar sayesinde bazı özel vakalar dışında tek seansta bitirilebilmektedir. Yapılan işlemin süresi kök kanal sayısı ile değişmekle beraber ortalama 60-90 dakikadır.

* Diş röntgeni ile kök kanalları ve çevre kemiklerdeki iltihaplanma görüntülenir.
* Lokal anestezi ile diş çevreniz uyuşturulur. Sinirin öldüğü durumlarda anesteziye gerek duyulmaz ancak hekiminiz sizi rahatlatmak için anestezi uygulayabilir.
* Dişe bir delik açılarak pulpa dokusu çevresindeki bakteriler ve enfekte doku ile çıkarılır.
* Sonrasında kök kanalları temizlenir ve oluşan boşluğa dolgu yapılarak tekrar enfekte olması önlenir.

Ciddi kemik enfeksiyonu, inatçı iltihap ve apse olmayan durumların çoğunda kanal tedavisi tek seansta yapılmaktadır. Ayrıca hastanın genel sağlığı ve sistemik durumu da tedavinin seansları üzerinde etkili olabilmektedir.

Geçmeyen enfeksiyonlar ve kök kanallarının temizliğini tam olarak sağlayamadığımız durumlarda kök kanal tedavilerini iki seansta tamamlamaktayız.

Kanal tedavisini takiben, dişte birkaç gün hassasiyet veya çiğneme esnasında ağrı görülebilir.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın